tiistai 27. maaliskuuta 2018

Terveisiä Munkasta: Ideoita yläkoulun matematiikan yksilölliseen oppimiseenOppilaiden suuret osaamiserot on yksi suurimmista haasteista, mitä opettaja kohtaa päivittäin työssään. Kuinka suuret osaamiserot on mahdollista kääntää haasteesta vahvuudeksi?

Viime vuosina olen keskittynyt erityisesti yläkoulun matematiikan opetuksen kehittämiseen.

Matematiikan tunneillani oppilaat voivat edetä omaan tahtiin ja hyödyntää muiden osaamista omassa oppimisessaan. Kaikille samaan aikaan tapahtuvasta opetuksesta olen luopunut kokonaan, koska sopivan etenemistahdin valitseminen on mahdotonta.

Oma roolini on muuttunut tiedon jakajasta oppimisen ohjaajaksi eli eräänlaiseksi oppimisen personal traineriksi.

Omilla oppilaillani on oppikirjan lisäksi käytössään Opi matematiikkaa -sivuston sähköinen oppimateriaali, jossa on yläkoulun matematiikan sisällöt opetettuna lyhyillä videoilla.

Oppilas voi katsoa uuteen asiaan liittyvän teorian ja esimerkit videoilta omalla puhelimellaan, joten laitteiden tai takkuavan netin kanssa ei ole ollut ylimääräistä säätöä.

Alle on listattu videoiden suurimmat hyödyt:
  • oppilas voi katsoa videoita, kun hän haluaa
  • oppilas voi kelata ja katsoa videoita uudelleen
  • myös sairaana tai matkoilla olevat oppilaat saavat opetusta
  • opettajalla jää aikaa ohjata oppilaita aiempaa enemmän yksilöllisesti

Katsottuaan mallia videoilta, oppilas voi harjoitella kyseistä asiaa tekemällä oman kirjansa tehtäviä vihkoon. Osaan aihekokonaisuuksista olen tehnyt myös tehtävät itse.

Tilastot-osion tehtäviin voit tutustua klikkaamalla alla olevaa linkkiä.


Opi matematiikkaa -sivustolla on lyhyin väliajoin Testaa taitosi -osioita, joihin on koottu muutamia tehtäviä edellisten aiheiden keskeisimmistä asioista.

Testien tehtäviin on ratkaisuvideot ja pisteytysohjeet, jotta oppilas voi pisteyttää itse tehtävänsä. Saamiensa pisteiden perusteella oppilas voi arvioida kannattaako hänen vielä kerrata vai mennä eteenpäin.

Testaa taitosi -osiot kehittävät oppilaan itsearviointitaitoa ja arvioinnista tulee osa päivittäistä työskentelyä ilman, että opettajan työmäärä lisääntyy.

Arviointiin olen kehittänyt lisäksi timantteihin ja sähköisiin osaamismerkkeihin perustuvan systeemin. Voit halutessasi tutustua siihen tarkemmin alla olevasta linkistä.


Kun oppilaat voivat edetä omaan tahtiin ja auttaa toisiaan, osaamiserot ovatkin yhtäkkiä ongelman sijaan mahdollisuus. Kaverin auttamisesta on hyötyä niin auttajalle kuin autettavallekin. Muiden auttaminen vahvistaa myös auttajan itsetuntoa.

Julkaisin alkuvuodesta e-kirjan “Opi matematiikkaa teknologian avulla - 5 tapaa hyödyntää digitaalisia välineitä yläkoulun matematiikan opetuksessa”. Voit ladata sen ilmaiseksi alla olevan linkin kautta, mikäli kaipaat vinkkejä teknologian pedagogisesti järkevään hyödyntämiseen opetuksessasi.


Teksti: Ville Sahimaa, Munkkiniemen yhteiskoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Opettajien työpajatoimintaa

Herttoniemen yhteiskoulussa järjestetyillä maaliskuisilla tutoropettajien aamukahveill a kuulimme Herykin monipuolisista tutor-käytän...